Az alábbi kérdéseket egy internetes portál regisztrált látogatói intézték a portál pszichodráma szakértőjéhez 2008. és 2010. között. (1. oldal)


pszichodráma

Mi az a pszichodráma? Nagyon nehéz leírni.

Katica

Válasz:

Kedves Katica!

A pszichodráma egy önismeretet mélyítő, csoportokban alkalmazott technika. Egy pszichodrámacsoport általában 8-15 főből áll, melyet két vezető vezet. Egy ilyen csoportnak az a célja, hogy tagjainak önismerete mélyüljön. A pszichodráma kifejezetten terápiás céllal is alkalmazható, ha pszichoterapeuták vezetik a csoportot. Magyarországon egyre szélesebb körben terjed ez a fajta csoportmunka. Azok, akikben kérdések merülnek fel önmagukkal kapcsolatban, közelebb juthatnak a válaszhoz egy pszichodrámacsoportban.

További kérdéseidre is szívesen válaszolok, ha lesznek.

Üdvözlettel:

Schadl Péter


  Következő csoportunkról, melybe már lehet jelentkezni, itt tájékozódhat.  

Az Önismeret

Tisztelt Péter,

szeretném ha kicsit jobban megértetné velem mire is jó ez a technika. Általában az emberek úgy gondolják (többek között én is) hogy elég jól ismerem magamat. Mikor merülhet fel valakiben az hogy kételkedjen saját magában? Jellemző például hogy egy nehezebb probléma vagy cél elérésekor az ember próbálja felmérni a saját tulajdonságait, vajon tényleg képes lesz-e helytállni.

Írta, hogy terápiás céllal is használható. Milyen esetben? Kik fordulhatnak Önhöz?

Kérem segítsen, mert eléggé körülírhatatlannak tűnik ez a fogalom.

Köszönöm a segítségét!

Zs.

Válasz:

Kedves Zs.!

A pszichodráma technika arra jó, hogy a csoporttagok jobban megismerjék önmagukat. Ha Ön úgy gondolja, hogy eléggé jól ismeri önmagát, - valóban sokan vannak így -, akkor nehéz lenne kiaknáznia a pszichodrámacsoportban rejlő lehetőségeket. Hogy mikor kételkedhet valaki önmagában? Erre a kérdésére bizonyára minden ember másként válaszolna. Az Ön számára az lehet a fontos, hogy Önben mi a válasz erre a kérdésre. Nos, – többek között – erre jó a pszichodráma technika, hogy segítsen Önnek a felmerülő kérdéseire választ találnia. Ön azt írja, hogy „Jellemző például, hogy az ember próbálja felmérni…”, nos igen, vannak, akik próbálják. Mások talán nem próbálják. Mások lehet, hogy másként vannak a nehezebb problémákkal vagy célokkal. Egy csoportban mindig találhat olyan valakit, aki másként van az Ön kérdéseivel, más tartalmak színezik belső világát. Ezt megérezve, Önben is új gondolatok társulhatnak saját kérdései köré, és ez a folyamat lassan elvezethet oda, hogy eredeti, feszültségekkel teli kérdését már ne érezze kérdésnek többé. A helyén egy mások számára megmagyarázhatatlan tudás lesz, az Ön saját tudása saját magáról, az önismerete.

Terápiás céllal kifejezetten terápiás célú pszichodrámacsoportokban alkalmazzák a technikát, melyet pszichológusok vagy pszichiáterek vezetnek. Az önismeret mélyülése önmagában véve is terápiás hatású, de ha valaki biztos tudással rendelkezik arról, hogy nem egészséges, akkor célszerű eleve terápiás célú csoportot keresnie. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapján (www.pszichodrama.hu) találhatók ilyen csoporthirdetések.

Üdvözlettel:

Schadl PéterKövetkező csoportunkról, melybe már lehet jelentkezni, itt tájékozódhat.  


autó vezetés

Kedves Péter!

54 éves vagyok és 2 éve van jogsim. Nagyon nem akartam, de muszáj volt megszerezni. Azóta elég sokat vezetek, azt mondják, akik értenek hozzá, hogy jól csinálom. De nem merek egyedül útra kelni. Valakinek mindig ott kell ülni mellettem. Annyira rossz mindig megkérni valakit, hogy jöjjön velem.

Hogyan tudnék nagyobb önbizalmat "növeszteni" magamnak?

Köszönöm

Válasz:

Kedves Ismeretlen!

Önbizalmat „növeszteni” bizonyára sokféleképpen tudna, de feltételezem, azért éppen tőlem kérdezi, mert szeretné tudni, hogy egy pszichodrámacsoportban elvégezhető-e ez a „növesztés”, hogy ilyen csoportokban lehet–e az önbizalomhiánnyal, mint témával dolgozni? Számíthat-e egy csoporttag arra, hogy a csoportmunka befejeztével nagyobb lesz az önbizalma? A válaszom: igen. Egyértelműen: igen.

Üdvözlettel:

Schadl Péter


Következő csoportunkról, melybe már lehet jelentkezni, itt tájékozódhat.  

önismeret

Üdvözlöm! Miért van az, hogy mások annyira másnak látnak engem, mint én saját magamat? Hogyan lehet, hogy ugyan azt a cselekedetet más-más embernél másképpen ítélem meg? Talán a pillanatnyi hangulatom befolyásol? Vagy ez nem az Ön szakterülete és félreértettem?

Előre is köszi.

Válasz:

Kedves Ismeretlen!

Mások a saját szemeikkel látják Önt, ez lehet a különbség oka.

Kicsit komolyabban folytatnám. Azok a kérdések, hogy „Miként érinti mások véleménye Önt? Mi okozhatja, hogy Ön más-más embert másképpen ítél meg? Hogyan van Ön a pillanatnyi hangulataival?” kíválóan alkalmasak arra, hogy egy pszichodrámacsoportban dolgozzon velük. A pszichodráma egyik alaptechnikája a „szerepcsere”. Bizonyára sok új élménye lenne, sokan kapcsolódnának Önhöz, ha ezeket a kérdéseit bevinné egy pszichodrámacsoportba.

Üdvözlettel:

Schadl Péter


Következő csoportunkról, melybe már lehet jelentkezni, itt tájékozódhat.  

kezdem én.....

 

tudom hogy szimpatikus,értelmes, vonzó nő vagyok,

de a féltékenységemmel megölöm a párom,

tudom, hogy szeret, másképp nem lenne velem,

és mégsem bízom benne.

Elárulom, távkapcsolatban vagyunk, nem akartam az anyujával élni egy fedél alatt, mert az életstílusát nem tudnám bírni és az anyuci akarja beállítani mikor mit csináljak.

Mindketten örlődünk - na meg a szexuális hiány, félek, hogy emiatt elöbb utóbb elveszítem.

szeretem és meg akarom tartani minden áron

mit tegyek?

köszönöm előre is a segítséget

Válasz:

Kedves Ismeretlen!

Kérdését megpróbálom kapcsolatba hozni a pszichodrámával.

Ha jól értem Ön fél, hogy elveszíti azt, akit szeret. Ennek a félelemnek az arcait meg lehet jeleníteni a pszichodráma eszközeivel. Akkor világosabbá válhatna az Ön számára, hogy miért féltékeny, miért nem akar párjának „anyujával élni egy fedél alatt”. Bizonyára megtudna valamit arról is, hogy miként van Ön azzal, ha valaki meg akarja határozni: mikor mit csináljon? És miként van ön a távolsággal, a szeretettel és a bizalommal…  anyucival… Ezekkel a témákkal lehet dramatikusan dolgozni.   

Konkrét kérdésére, hogy mit csináljon, én a dramatikus szerepéből válaszolhatok. Ha kérdései merültek fel saját magával kapcsolatban, ha már megtette az első lépést az önismeret útján, akkor lépjen bátran tovább! A magam részéről sok sikert kívánok Önnek az önismereti munkában!

Üdvözlettel:

Schadl Péter


Következő csoportunkról, melybe már lehet jelentkezni, itt tájékozódhat.  

"aggodalom"

Tisztelt uram. Anikó vagyok 35. évembe léptem, általában jókedvű, kiegyensujozott embernek tartom magam, de az utóbbi időben a párom szerint olyan"furcsa"vagyok. Van mikor magam is észreveszek olyan"jeleket", hogy ingerült, feszült vagyok minden ok nélkül, ha komojabb dolgokrol esik szó, a sírógörcs (nagyritkán a sírás ) lesz úrrá rajtam, és csak úgy tudok komunikálni. Régebben nem csak a munkahelyemen voltam csacsogó, hanem családi körbenis, de ez sajnos már csak a munkahelyemre mondható. Idehaza csak ha nagyon muszáj akkor társalgok, a gyerekkel viszont elszoktam beszélgetni bármiről, (ami egy 8 évest érdekel) de ha nem muszáj akkor inkább magamba zárkózom. Nagyon zavar ez az állapot mert ha a párom kérdezi mi a baj, nemtudok mást válaszolni mint, hogy semmi. Mivel én magam sem tudom a magyarázatot a viselkedésemre! Maradok tisztelettel Andrea

Válasz:

Kedves Andrea!

Aggodalmát megértem. A dramatista szerepéből írok egy-két gondolatot.

A pszichodrámacsoport meg tudja tartani, támasszal tudja körülvenni azt a tagját is, akin „néha sírás lesz úrrá és csak úgy tud kommunikálni”.  A pszichodráma, mint önismeretet mélyítő technika eredményezheti azt, hogy feltárul az Ön számára problémáinak kiváltó oka. Egy pszichodrámacsoportban lehetőség van arra, hogy apró jeleneteket állítson színpadra, melyek valamilyen módon Önnel kapcsolatosak. Ezeknek a jeleneteknek a megélése, „tükörből” való végignézése sok gondolatot ébreszthet Önben. Felmerülhetnek gondolatai arról, hogy miként van Ön a harmincötödik évével, a kiegyensúlyozottsággal, a csacsogással, az „úrrá levéssel” és egyáltalán önmagával.

Mivel nem kérdezett, nincs mire válaszolnom. Egyszerűen csak ezt gondolom azzal kapcsolatban, amit írt, s hogy éppen nekem írta.

Üdvözlettel:

Schadl Péter


Következő csoportunkról, melybe már lehet jelentkezni, itt tájékozódhat.  

Tiszteletem Kedves Péter!

Nem is tudom hogy fogalmazzam meg a kérdésemet. Hallottam már a pszichodrámáról, nem keveset, sajnos még nem probáltam. Nagyon érdekel hogy ki is vagyok valójában, és mi a feladatom ezen a földön. Nagyon sokat szoktam elmélkedni, de valahogy most olyan szintre jutottam, hogy magam sem látom a kiutat... Milyen módszert tudnál ajánlani hogy még mélyebben belelássak lelkembe, hogy mi is a szívem vágya, vagy mitévö legyek... Tudom mindenkinek magának kell megoldania a problémáját, de most semmi inspiráciom nincs magamat tekintve. Köszönöm szépen előre is a válaszát. Üdvözlettel: Julienn.:-)

Válasz:

Kedves Julienn!

Ha jól értem Ön szeretne „még mélyebben, belelátni a lelkébe”, hogy megtudja, mitévő legyen?  Azt kérdezi, hogy milyen módszert tudnék ajánlani ehhez.

Én – dramatistaként – a pszichodrámacsoportban való munkát tudom ajánlani eszközül a vágyaihoz.

A pszichodráma talán a leghatékonyabb önismereti technika. Mélyíti az önismeretet, segíti a mások érzéseivel való azonosulást, az ítélkezés nélküli befogadást.  Segít a csoporttagoknak igaznak érezniük saját magukat, elengedni félelmeiket, lezáratlan dolgaikat. Ráadásul – az elmélkedéssel szemben - mindezt úgy teszi, hogy a játék örömét, a katarzis gyönyörűségét és a csoportintimitás biztonságát is megadja egyben.

Üdvözlettel:

Schadl Péter


Következő csoportunkról, melybe már lehet jelentkezni, itt tájékozódhat.  

  Egyedül?

Ezt csak csoportban lehet...? Vagy megtanulható (mondjuk könyvből)? Érdemes-e utána nézni valakinek, aki nem szereti a "csoportos dolgokat"?

A választ előre is köszönöm!

Szép napot!

Krisztina

Válasz:

Kedves Krisztina!

Ezt csak csoportban lehet, igen. Ez egyedül nem megy. Könyvből olvashat róla, akkor biztosan okosabb is lesz, de az önismereti munka nem feltétlenül ésszel történik, sőt általában nem azzal.

Ha elmegy egy pszichodrámacsoportba és elmondja, hogy „vannak akik nem szeretik a csoportos dolgokat” s Ön is közéjük tartozik és csak a kíváncsisága vitte oda,  valószínűleg oldottabb lesz, mint várná. Sokan fognak tudni Önhöz kapcsolódni saját érzéseiken keresztül, ugyanis sokan lépnek be hasonló érzésekkel egy drámacsoportba. Azt gondolom, hogy a pszichodrámázáshoz kell némi bátorság. Kell bátorság megfogalmazni azt, hogy „hogyan vagyok én most itt”. Amint ez sikerült, kicsit másként fogja látni a helyzetét. De csak ha elmegy egy pszichodrámacsoportba. Könyvből ilyen tapasztalást nem élhet át.

Üdvözlettel:

Schadl Péter


Következő csoportunkról, melybe már lehet jelentkezni, itt tájékozódhat.  

Online önismereti kérdés-megoldások léteznek-e?

Ma a számítógépezés korában nem lehetne összeülés nélküli önismeretet mélyítő technikával megismerni magunkat?

A nagy távolság miatt kérdezem: létezik-e online önismereti foglalkozás, mert én pl. legfeljebb azon tudnék részt venni...

Ill. kinek érdemes ilyen csoporttechnikán részt vennie?

Milyen stádiumban kell lennem és milyen területemen életemnek, h. ehhez a technikához forduljak?

Válasz:

Kedves Ismeretlen!

Ismereteim szerint nem létezik online önismereti foglalkozás.

Pszichodrámafoglalkozás egészen biztosan nem folytatható online.

Szinte mindenki számára ajánlható az önismereti munka. A pszichodráma technika nem igényel különleges élethelyzeteket, olyasmit, amire Ön gondol.

A távolság probléma lehet, de az Egyesület honlapján talál vidéken induló csoportokat is. (www.pszichodrama.hu)

Üdvözlettel:

Schadl Péter


Következő csoportunkról, melybe már lehet jelentkezni, itt tájékozódhat.  


"Kérdés-zápor"

Kedves Pszichodráma Szakértőnk!

Milyen tipusú embernek való az ilyen csoportmunka? Mindenki alkalmas az ebben való részvételre? Hogyan segít ez a módszer megoldani a mindennapi problémáinkat? Mért jobb ez a mód önmagunk megismerésének többi módszerétől? Ön miért éppen ezt választotta? Valahol a pedagógus pálya már önnmagában is alkalmat ad ennek gyakorlására. ( Ez az én szerény véleményem) Na, jó, nem is olyan szerény, de vélemény! Várom az Önét is! Üdv.! Az egyik portállakó

Válasz:

Kedves Portállakó!

Köszönöm kérdés-záporát.

Ez a csoportban alkalmazott módszer a csoporttagok önismeretének mélyülésére teremt lehetőséget.  Ennek eredményeként a csoporttagok megküzdési stratégiái módosulnak, döntéseik mélyebb tartalmaikat fogják tükrözni. Új helyzetekre már nem régen tanult válaszokat adnak, hanem a pillanatnyi szituációnak leginkább megfelelőt.  Spontaneitásuk és kreativitásuk megnövekszik, élménytelibb módon tudnak kapcsolódni környezetükhöz.

A pszichodrámacsoportban  az ember belső, pszichikai valóságát lehet térben, biztonságot adó közegben cselekvéssel megjeleníteni. Ne gondoljon színdarabra, néha elég egy-két szó is vagy mozdulat, mely belülről fakad. A megjelenítésnek vannak alaptechnikái, ilyenek például a szerepcsere és a duplázás, melyek alkalmazásával az érzelem jelenléte és a cselekvés jellemzi a folyamatot, majd a feldolgozás során ismét nagyobb szerepet kapnak a kognitív funkciók. Kevés ember van, aki nem tudna önmaga számára hasznosan kapcsolódni egy pszichodrámacsoport belső történéseihez.

Ha megírná, hogy milyen más önismereti módszerekre gondolt negyedik kérdésében, megköszönném.

Ma Magyarországon –az önismereti csoportok közül - leginkább a pszichodrámacsoport elérhető. (Például a Lewin-féle T-csoport és a Rogers-féle Encounter - csoport sokkal kevésbé.) Így az önismereti munka iránt egyre nagyobb mértékben jelentkező igényt idehaza a pszichodrámacsoportok tudják leghamarabb kielégíteni. (Ehhez a munkához a Magyar Pszichodráma Egyesület képzett vezetőket biztosít.)

A pedagógus pálya nagyon sok mindenre alkalmat ad, ebben egyetértenék Önnel, de egy pszichodrámacsoport munkájában való részvételt nem tudja helyettesíteni. A magam részéről pedagógusoknak különösen ajánlom ezt a módszert. Nem testületileg, hanem egyénenként, külön csoportban.

Ha lesznek még kérdései, szívesen válaszolok azokra is.

Üdvözlettel:

Schadl Péter


Következő csoportunkról, melybe már lehet jelentkezni, itt tájékozódhat.  

üzi

Üdvözlöm Én egy 45 éves 152 cm magas és72 kg nő vagyok. 43 évesen szültem egy gyönyörű kislányt. Az a gondon hogy nem tudok lefogyni, mert nem iszok naponta csak 1 l folyadékot. Próbáltam erőltetni, de úgy érzem, hogy egy gombóc van a torkomban és nem megy le semmilyen folyadék. Kérem, ha módjában áll, és ha tud segítsen, hogy legyőzzem önmagam és igyak és talán fogyni is tudnék. Előre is köszönöm: Sz. K.

Kedves Sz. K.!

Időnként indul olyan pszichodrámacsoport, melybe a vezetők olyan jelentkezőket várnak, akik számára problémát jelent a súlyfeleslegük. Javaslom, látogasson el a www.pszichodrama.hu oldalra, ott fog találni ilyen csoportot. A meghirdetett témától függetlenül, másik csoportban is dolgozhat ezzel a kérdésével. Biztosan előbbre jut a megoldásban. 

Az a gombóc, amit a torkában érez valahogyan odakerült, és valószínűleg meg tudja ismerni a (gombóc) múltját, ha megpróbál szabályozott keretek között dolgozni vele. Lehet, hogy ismerős lesz a „gombóc” máshonnan is, lehetnek olyan gondolatai a csoportban játékként végzett munkájának eredményeként, melyekre most egyáltalán nem számít.

Éppen ez a nagyszerű a pszichodrámatechnikában, hogy saját okoskodásunkat – mellyel nem jutottunk el a megoldásig – kikerülve új tapasztalatokat ad, melyek a megoldás irányába mutatnak.

Sok élményt és sikert kívánok Önnek egy csoportban!

Üdvözlettel: Schadl Péter


Következő csoportunkról, melybe már lehet jelentkezni, itt tájékozódhat.  

szia

Miért nem lehet "nomális" férfit találni?

Válasz:

Kedves Kérdező!

Amit kérdez, az nagyon gyakran felbukkan a pszichodrámacsoport tagjainak játékaiban. Ott kicsit másként van fogalmazva, kicsit személyesebben. Mondok példákat: „Hogyan vagyok én a férfiakkal?” „Mi közöm van nekem ahhoz, hogy nem találok egy normális férfit?”

Ha kérdését ilyen formában, tehát önmagával kapcsolatba hozva meg tudja fogalmazni, akkor – megsúgom – nyert ügye van.

Hiszek abban, hogy egy pszichodrámacsoport tagjai önismeretük mélyülése miatt közelebb kerülhetnek egy érett párkapcsolathoz, fokozódhat képességük az én-vesztés félelme nélküli intimitásra. A csoportintimitás megélése új tartalmakkal gazdagíthatja a hétköznapi kommunikáció eszköztárát.

Az érett, elfogadáson alapuló együttműködés elérhetőbbé válik azok számára, akik önmaguk lelki tartalmait cselekvésben megjelenítve, nyílt, kreativitástól és spontaneitástól áthatott kapcsolódási felületet kínálnak társaiknak, majd az őbennük feltörő élményeket sajátjaikkal együtt viszik tovább hétköznapjaikba.

Nos, ez vár Önre, ha jelentkezik egy pszichodrámacsoportba. Szeretné…?

Köszönöm, hogy megkeresett.

Üdvözlettel: Schadl Péter


Következő csoportunkról, melybe már lehet jelentkezni, itt tájékozódhat.  

kérdések 2. oldal

kérdések 3. oldal

ugrás a lap tetejére

vissza a főoldalra


Csoportvezetők

Schadl Péter
Művész-tanár
Pszichodrámavezető
A Magyar Pszichodrama Egyesület rendes tagja
(MPE Nyilvántartási sz: 557.)
schadlpeter@gmail.com
+36/30/626-6175


Vékássy Timea
Pszichológus, pedagógus
Pszichodrámavezető
A Magyar Pszichodrama Egyesület rendes tagja
(MPE Nyilvántartási sz: 688.)
vekassyt@gmail.com
+36/30/382-6002

 

Kapcsolódó oldalak

Magyar Pszichodráma Egyesület
Kérdések és válaszok egy internetes portálon a pszichodrámával kapcsolatban  1. (2.) (3.)
Bácskai Juli Pszichoszínháza
További kapcsolódó oldalak